cokolatetnica (CC0), Pixabay

Okazuje się, że przyszłość czekolady stoi pod dużym znakiem zapytania. Drzewa kakaowca atakują groźne grzyby i wirusy. Sporym zagrożeniem jest również ocieplenie klimatu. Dlatego naukowcy pracują nad rozwiązaniami, które mogą uratować drzewa kakaowe.

Drzewa kakaowca rosną w klimacie tropikalnym około 20 stopni na północ i południe od równika. Jednak w takim środowisku rozwijają się grzyby, które są w stanie zaatakować całe plantacje. Nad zwiększeniem odporności drzew pracują obecnie naukowcy. Brian Staskiewicz z Uniwersytetu w Berkley powiedział, że prowadzone są badanie, które mają umożliwić modyfikowanie genomów drzew.

– Chcemy zmienić DNA kakaowców tak, aby stały się bardziej odporne na choroby wirusowe i grzybicze – dodał.

Czekolada to nie tylko przekąska, ale i źródło zatrudnienia dla milionów ludzi na całym świecie. W przemyśle związanym z czekoladą pracuje nawet 50 milionów osób. Świadomi zagrożenia są potentaci rynku czekoladowego. Firma Mars Inc., która produkuje batony Snickers współpracuje z Instytutem Innowacji Genetycznych nad technologią, która ma uodpornić drzewa kakaowca.

Innym zagrożeniem są zmiany klimatyczne. Wzrost temperatur na skutek emisji gazów cieplarnianych może zmienić warunki klimatyczne, w których rosną drzewa kakaowca w Indonezji i Afryce. Czekolady może braknąć już w roku 2050.

ŹRÓDŁOwpunkt.pl/ wprost.pl
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here