fot. By Comune Parma [CC BY-SA 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)], via Wikimedia Commons

Norweski Instytut Noblowski oświadczył, że nie można odebrać Pokojowej Nagrody Nobla Aung San Suu Kyi. Przywódczyni ówczesnej demokratycznej opozycji w Birmie otrzymała ją w roku 1991. Nie przewiduje tego testament Nobla oraz regulamin Fundacji Noblowskiej.

Ponad 386 tysięcy osób podpisało się w sieci pod petycją, której organizatorzy chcą odebrać Suu Kyi pokojowego Nobla w związku z prześladowaniami muzułmańskiej mniejszości Rohindżja w Birmie.

Suu Kyi otrzymała nagrodę za pozbawioną przemocy walkę o demokrację i prawa człowieka kiedy w kraju rządziła wojskowa junta. Łącznie spędziła w więzieniu i areszcie domowym niemal 20 lat. Jednak autorzy petycji są zdania, ze nie zrobiła ona nic aby zapobiec zbrodniom przeciwko ludności w Birmie. Dlatego wielu Rohindżów musiało uciec ze swoich domów. W petycji napisano: „Jeśli laureat nie może utrzymać pokoju, to dla dobra samego pokoju należy tę nagrodę zwrócić lub ją odebrać. Tylko ci, którzy na poważnie podchodzą do zadania ochrony pokoju na świecie, zasługują na to pożądane wyróżnienie”.

Mniejszość muzułmańska zamieszkująca Birmę miała w związku z Suu Kyi spore nadzieje. Uważana za najważniejszą osobę w kraju szefowa MSZ niechętnie jednak się w ich sprawie wypowiada. Ostatnio powiedziała nawet, że muzułmanie nielegalnie zasiedlają Birmę. W 2013 roku zaprzeczyła też temu, że są oni w Birmie prześladowani.

Suu Kyi na wolność wyszła w roku 2010, a więc na rok przed samorozwiązaniem się junty. W roku 2015 w pierwszych wolnych wyborach parlamentarnych wygrała kierowana przez nią partia – Narodowa Liga na rzecz Demokracji. Suu Kyi jest obecnie szefową MSZ. Uważa się ją za faktyczną przywódczynię kraju.

Od końca sierpnia w Birmie armia prowadzi kontrofensywę w stanie Rakhine przeciwko rebeliantom z mniejszości muzułmańskiej Rohingja. Zdaniem ONZ do tej pory mogło już zginąć około 1000 osób, a 270 tysięcy uciekło do Bangladeszu. Twierdzą oni, że wojsko pali ich wioski i morduje mieszkańców.

ŹRÓDŁOwpunkt.pl / tvn24.pl
PODZIEL SIĘ

Please enter your comment!