PhotoMIX-Company (CC0), Pixabay

„British Dental Journal” informuje, że napoje w formie herbat owocowych i wód smakowych mogą uszkadzać szkliwo zębowe.

Naukowcy z King’s College Londol Dental Institute doszli do wniosku, że picie kwaśnych napojów między posiłkami oraz powolne ich sączenie zwiększa ryzyko wywołanej przez kwasy erozji szkliwa. Osoby, które dwa razy dziennie piły między posiłkami herbatę owocową czy wodę z cytryną okazały się 11 razy bardziej podatne na erozję szkliwa niż inne.

Eksperci wzięli pod lupę dietę 300 osób z poważnie uszkodzonym szkliwem. Okazało się, że za to zjawisko odpowiedzialne są soki owocowe, herbaty owocowe, alkohol (wino), wody smakowe, napoje słodzone i produkty marynowane w occie. Bezpieczne dla zębów są natomiast zwykła woda, herbata, kawa i mleko.

Specjaliści są zdania, że kwaśne napoje nie są tak bardzo szkodliwe w czasie posiłków, gdyż żucie pokarmu zwiększa wydzielanie śliny, która przynajmniej częściowo neutralizuje kwasy. Kwasy są też neutralizowane przez niektóre produkty spożywcze np. ser. Zęby chroni również picie przez słomkę i szybkie wypijanie napoju. Szkodliwe jest przede wszystkim bardzo wolne picie.

ŹRÓDŁOwpunkt.pl/pap.pl
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here