rawpixel (CC0), Pixabay

W najnowszym raporcie NIK napisano, że badania próbek posiłków szpitalnych wykazały niedobory składników odżywczych, które mogą powodować uszczerbek na zdrowiu pacjentów.

Najwyższa Izba Kontroli zbadała posiłki serwowane w polskich szpitalach. Teraz alarmuje, że nie gwarantują one prawidłowego żywienia pacjentów. Przepisy nie określają jednak norm żywieniowych pacjentów, jakości produktów, zasad kontroli usług żywienia w szpitalach czy zasad zatrudniania dietetyków.

Okazuje się, że sytuacja lepiej wygląda w więzieniach. W tym zakresie istnieją bowiem odpowiednie przepisy.

Zdaniem ekspertów serwowane w szpitalach produkty nie usprawniają funkcjonowania organizmu, a niekiedy mogą nawet szkodzić. W większości zbadanych szpitali pacjenci dostawali posiłki nieadekwatne do ich stanu zdrowia. Przygotowywano je bowiem z produktów kiepskiej jakości o nieodpowiednich wartościach odżywczych.

Badania wykazały, że niedobory składników odżywczych mogą powodować odwapnienie, zmiękczenie kośćca, niedokrwistość, nadmierną pobudliwość mięśni, drżenie, stany lękowe, bezsenność, nadciśnienie itd.

W większości szpitali wykazano za dużą ilość soli w posiłkach oraz zaniżaną lub zawyżaną wartość kaloryczną posiłków. Ponadto niektóre firmy cateringowe wykorzystują środki o kiepskiej jakości np. mięso oddzielane mechaniczne, wędliny o niewielkim procencie mięsa, pasztety, parówki itd.

Koszt wyżywienia w szpitalach w latach 2015-2017 wynosił od 9,55 do 17,99 zł. Dane te dotyczą jednak tylko placówek, które posiadają własne kuchnie.

ŹRÓDŁOwpunkt.pl/tvp.info.pl
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here