rawpixel (CC0), Pixabay

Okazuje się, że aż 30% pacjentów w polskich szpitalach jest niedożywionych. Dzięki temu czas ich leczenia wydłuża się.

W czasie zorganizowanego w dniach 8-10 marca w Katowicach III Kongresu Wyzwań Zdrowotnych dyskutowano m.in. o wpływie niedożywienia pacjentów na proces ich leczenia. Zdaniem ekspertów właściwe odżywienie pacjentów skraca czas hospitalizacji. Tymczasem brak odpowiednio zbilansowanych posiłków sprawia, że u pacjentów często pojawiają się zakażenia oraz niewydolności oddechowe czy krążeniowe. Średni koszt terapii osób niedożywionych w krajach UE jest o 1200 euro wyższy. W Polsce 30% osób trafiających do szpitali jest niedożywiona.

Wyniki kontroli Inspekcji Sanitarnej pokazują, że z prawidłowym odżywianiem w polskich szpitalach jest trudno. Przeterminowana żywność, tanie składniki, jedzenie przechowywane w mało higienicznych warunkach, małe porcje to codzienność. Zresztą nie bez powodu krążą legendy o jakości posiłków podawanych w szpitalach.

ŹRÓDŁOwpunkt.pl/wprost.pl
PODZIEL SIĘ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here